“Per la llibertat”, el llargmetratge kurd creat des de la Comuna de Cinema de Rojava, i el curtmetratge “La vella lluita”, creat per les germanes Carol i Marina Rodríguez Colás, han estat seleccionats com a candidats per la següent edició dels Premis Gaudí.

“Per la llibertat” és la primera producció dels kurds després de la Revolució, i basat en els diaris dels joves que van lluitar-hi, explica la resistència real del poble de Sûr, a Diyarbakir, que va tenir lloc el 2016 en contra de l’exèrcit Turc.

El film va ser estrenat el gener del 2020 al Festival Internacional de Cinema de Rotterdam, i recentment ha guanyat un palmarès a la Mostra de Cinema de València. S’ha estrenat a cinemes d’Espanya, Alemanya, França, Suïssa, Corea del Sud, Japó i pròximament ho farà a Llatinoamèrica.

El llargmetratge és la primera coproducció kurdo-catalana, comptant amb les productores Rojava Film Commune (Síria), Demkat Films (Iraq) i Alba Sotorra Cinema Productions a Espanya.

El curtmetratge “La vella lluita” és la darrera producció del duo creatiu format per les germanes Marina i Carol Rodríguez Colàs. En aquest cas, expliquen la història de la Maria, de 93 anys, qui viu en un pis on sembla que el temps s’hagi aturat fa 50 anys. Un retrat íntim que posa sobre la taula la soledat no volguda que viu la gent gran a les nostres ciutats.

El curt és una coproducció de Malmo Pictures, Eva Murugui i Alba Sotorra Cinema Productions.